31 Ekim 2012 Çarşamba

zayıflama vol.2 part 3

yaşasın zayıflıyorum. bu hafta bayram nedeniyle dikkat edemedim ama çok koşturmuşum ve et kokusundan dolayı yemek yiyememişim. bunların doğal sonucu olarak kaybolan 300 gram. eh iyi sayılır, ayda 2.5-3 kiloyu geçmemem gerektiğine göre gayet iyi. iyi de benim bunu görünce negatif motivasyonum ve iki dilim kadayıf tatlısını hüpletmem üzerine gelecek haftaya çok umutlu bakmayacağım. bu arada bayramda ara verdiğim sporuma başladım. bu hafta ne olacak bakalım.

30 Ekim 2012 Salı

bayram telaşı ve iç sucuk yapımı

öncelikle kurban bayramı ve bence en önemli bayramımız olan cumhuriyet bayramı kutlu olsun (bu konudaki fikirlerimi ayrıca paylaşacağım).

kurban bayramı zor, işi çok. 4 günlük bayramın üç gününde et ile uğraşarak, yıllık et kotamı doldurdum. kuşbaşı, kıymayı dolaba koyup etin yağlı kısımlarından da sucuk içi yaptım.

sucuk için 15 kilo kadar yağlı ete 3 kilo kadar kuyruk yağı ekledik. 1200 gram hazır sucuk baharatı, 1650 gr sarımsak ve 350 gram tuz ekledik. yani aslında bir kilo sucuğa 60 gram sucuk baharatı, 75 gram sarımsak, 100 gram tuz eklemiş oldum.


et oldukça yağlı, bu sucuğun yumuşak olmasını sağlıyor. üstte görülen turuncu toz sucuk baharatı, içinde kimyon, karabiber, toz kırmızı biber, yenibahar var. ben sucuk baharatını hazır almayı tercih ediyorum. kendi hazırladığımda oranları tam tutturamıyorum. tuzunu ise %1.5-2 olacak şekilde ayarlıyorum. 

et ve baharatları koyduktan sonra bir tur yoğurup, yaklaşık 4 saat dinlendirdikten sonra bir tur daha yoğurduk. sonra bir gece balkonda dinlendirip buzdolabı poşetleriyle 200 gram kadar olacak şekilde paketleyip derin dondurucuya kaldırdık. bu işlerde yardımlarından ötürü sevgili kişisine sonsuz teşekkürler.

sevgiyle:)

24 Ekim 2012 Çarşamba

zayıflama vol.2, part 2

yediklerimi tartınca gayet güzel kilo veriyorum ya. her öğünde yediğim her şeyi tartıyorum. böylece fazla yemek gibi bir lüksüm olmuyor. tabi ki arada kaçamaklarım oluyor ama tartınca ya da kendine böyle zorunluluk koyunca kaçamak miktarı çok azalıyor. birde doğumdan sonra ilk kez regl olmanın etkisiyle zayıflama hızlandı. bu hafta kilomda 700 gr.lık azalma oldu. yani iki haftada 1.5 kilo kaybetmiş oldum. ki bu benim için yeterli. zaten emzirdiğim için ayda 3 kg'ı geçmek istemiyorum. bakalım gelecek haftaya  bayramla birlikte nasıl olacak?



18 Ekim 2012 Perşembe

sulu gözlülükte son nokta, reklama ağladım:)

büyüdüm büyüdüm bende anne oldum. annemin gözünde ben hep çocuktum.

pınar sütün yeni reklamını her izleyişimde boğazıma bir şeyler düğümleniyor. nil karaibrahimgil'in şarkısını çok sevdim. sonda gözünde bir damla yaş olan anneyi görünce dayanamıyorum. annemi, kendimi ve kızlarımı düşünüyorum. annem bana baktığında bunu hissediyor. ben kızlarımın çocuklarını görebilecek miyim? seviyorum bu reklam şarkısını. sanırım çocuğu olmak böyle bir şey. çok alakasız bir yerden yakalayabiliyor ufacık bir söz.

ayrıca neden bu kadar sulu gözlüyüm ben ya. haberlere ağla, kitaplara ağla, reklama da ağlanmaz ki artık:)

17 Ekim 2012 Çarşamba

tarçınlı kurabiye,

tarçınlı kurabiye için pek çok tarif okuyup annemin klasik fındıklı kurabiyesine tarçın ekleyerek yaptım bu kurabiyeyi. aslında neredeyse tüm kurabiyeler aynı bazdan yapılıyor. neyse gelelim kurabiyenin malzemesine 

250 gr tereyağ
1 çay brd. sıvıyağ
2 yumurta
1/2 pk kabartma tozu
6 yemek kaşığı toz şeker
alabildiği kadar un
1 tatlı kaşığı tarçın
üzeri için 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı toz şeker

yukarıdaki malzeme ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yaptım. biraz açıp, çay bardağı ile kestim ve üzerine çatalla süsleme yaptım. 180 derecede 25 dk pişirdim. fırından çıkınca üzerine toz şeker-tarçın karışımı serptim. 


sevgiyle :)


16 Ekim 2012 Salı

zayıflama vol2, part1

6 gün dayanıp, 3 gün diyet bozarak devam ettiğim zayıflama serüvenimde mutlu sona yaklaşabilecek miyim bilemiyorum doğrusu. neyse hafta başında 85.6 kg olarak başladığım serüvenim 6 gün sonunda 900 gr azalarak 84.7 kg'a gerilemişti. gerilemişti eğer ben boğazımı tutabilseydim. neye şunu tekrar tekrar anladım ki boğazını tutacaksın. yediklerimi tartarak yediğimde kesinlikle kilo veriyorum, ancak son birkaç gündür sütte azalma gördüğüm için yediklerimi artırdım. işe yaramadı hala süt tam sınırda neredeyse aç kalacak börtü. neyse still-tee başladım bakalım, süt tekrar eski seviyeye gelecek, bende düzenli yemeye dikkat edeceğim, hatta öğleden sonradan beri süt miktarı tekrar arttı bile. ancak dün ve bugün spor yapmayı ihmal etmedim. bakalım ne olacak. bir de haftada bir gün tatil ilan ettim, hem yediklerim, hem de spor için. dinlenmeye benimde ihtiyacım var di mi ama?

bu hafta yediklerim
1. gün: 1 yumurta, 60 gr beyaz peynir, 175 gr ekmek, 200 gr bakliyat, 400 gr yoğurt, 350 gr meyve, 200 ml süt, 200 gr sebze
2. gün: 250 gr ekmek, 300 gr meyve, 160 gr tavuk-köfte, 200 gr bakliyat, 200 gr yoğurt
3. gün: 1 yumurta, 250 gr ekmek, 60 gr peynir, 350 gr meyve, 1 avuç çekirdek
4. gün: 90 gr peynir, 100 gr balık, 200 gr ekmek, 200 gr yoğurt, 200 gr bakliyat, 1 salkım üzüm

diğer günleri yazmamışım. ama pek düzenli gittiğini söyleyemem. umarım bu hafta düzenli olur.




bu arada sütün az gelme nedeni börtünün 7 kg olup deliler gibi acıkmasıdır.
sevgiyle:)

13 Ekim 2012 Cumartesi

karamel soslu havuçlu kek,

nedir bu karamel takıntısı bugünlerde bilmiyorum. karameli çok severim, ama yapmayı bilmiyordum. ufukmutfakta.com'da tarifi görünce denemeliyim diye düşündüm ve bugün denedim.evde bebek olunca başından ayrılmamak gereken tarifleri tek başınayken denemek imkansızmış, bugün bunu anladım. tam karamel sos kıvama gelmek üzereyken börtücük ağladı ve sosum katılaşmaya başladı . görüntü olarak tam bir fiyasko olsa da gayet lezzetli bir kek oldu. görüntü olarak fiyasko olmasının ikinci nedeni ise kekin kalıptan ayrılmamak için çabalamasıydı. yani sonuçta kekin tabanı kalıpta kaldı, sos pütürlü oldu. ama her şeye rağmen lezzet super.

malzeme:
4 yumurta
1.5 su brd. şeker
1/2 su brd. erimiş tereyağ
1/2 su brd. zeytinyağ
1/2 su brd. çok ince dövülmüş fındık
1/2 su brd. iri ceviz (ben hepsini ceviz kullandım)
4 orta boy havuç
1 orta boy elma
2.5 su brd. un
1 pk kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın

karamel sos için:
1 çay brd. şeker
1 çay brd. süt

yukarıdaki malzemeler ile kek yapıp 180 derecede 45 dk pişirdim.  kürdan testinden geçen kek soğuduktan sonra karamel sos yapımına başladım. ancak tahmin ettiğimden çok daha zormuş.
karamel sos için şekeri tavaya döktüm. şeker eriyip karamel rengini alana kadar açık ateşte karıştırarak pişirdim. şeker eriyip karamel rengini alınca sütü ekledim. sütü koyunca şeker sertleşiyor. şeker tekrar eriyene kadar karamel sosu karıştırarak pişirmek lazım, ancak benim börtü uyandığı için bu aşama düzgün karıştırılmadı ve pütürlü oldu. bir de sanırım süt miktarını artırmakta fayda var. karamel sos sütü koyunca önce çok köpürüyor ancak şeker eridikçe bu köpürme kayboluyor.



bu tarif bir kez daha denenecek. sanırım o zaman daha düzgün olur. ancak deneme yapılırken evde başka (özellikle börtüyü kısa süre için bile olsa oyalayabilecek) birine ihtiyaç var.

sevgiyle:)



11 Ekim 2012 Perşembe

yuvarlak poğaça

annemin çok sık yaptığı bir tariftir yuvarlak poğaça. yumuşacık oluşu ve geç bayatlamasıyla beni benden alır. bizim küçük hanım için yarısını zeytinli, kendimiz için yarısını peynirli yapıyorum. bir de poğaça hamurlarını yarı yarıya tam buğday unu-beyaz un karışımı ile yapıyorum. özellikle tuzlu pastalar böyle daha lezzetli oluyor.

malzeme:
250 gr tereyağ
1 su brd yoğurt
1 çay brd. zeytinyağı
1/2 pk kabartma tozu
limon
aldığı kadar un
1 yumurta (beyazı içine- sarısı üstüne)

bu poğaçanın püf noktası malzemeler karıştırılırken kabartma tozunun üzerine 3-4 damla limon sıkılması. böylece hamur son derece yumuşak, pofidik pofidik oluyor. yukarıdaki malzemeler ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılıp, yuvarlak şekilli poğaçalar yapılıyor. üzerine yumurta sarısı sürülüp, haşhaş-susam ya da çöre otu ile süsleniyor. 175 derecede 25-30 dakika pişiriliyor. afiyetle yeniyor.


sevgiyle:)

9 Ekim 2012 Salı

karamel soslu pankek pastası,

benim sevgili kızçem krebe bayılır. bugünlerde okuldan gelince çok acıkmış oluyor ve mutlaka birşeyler yemek istiyor. bende geldiğinde yemesi için pankekli pasta yaptım. pankeklerin aralarına ise karamel sos döktüm. karamel sos olarak kentonun yeni çıkardığı sütle puding gibi pişirilen sosu kullandım.

sos için malzeme:
 2 su brd. süt
 1 pk hazır karamel sos
karamel sosu tarifine göre pişirdim. üzerinin kabuklanmaması için tencereyi soğuk su dolu bir kaba koyup sürekli çırpmaya devam ederek soğuttum.

pankek için malzemeler:
1 yumurta
1 su brd. süt
1 su brd. un
1 ç. kaş sıvıyağ
1 ç. kaş. şeker
1 pk vanilya
1/2 pk. kabartma tozu
tüm malzeme ile pankek hamurunu hazırladım. pankekleri tek tek pişirdim. aralarına karamel sos sürdüm. kalan sosu en üste döktüm ve üzerini hindistan cevizi ile süsledim.


bu arada oktay usta harika bir sosisli çiçek pizza yapıyor, en kısa zamanda denemeliyim.

sevgiyle:)

8 Ekim 2012 Pazartesi

zayıflayamama,

son bir aydır diyet rejim hak getire, baskül ailesi gibiyim. yediklerime hiç dikkat edemiyorum, kilo değişimi de olmuyor tabi. her gün akşam, tamam yarın söz dikkat etmeye başlayacağım diyorum, sabah iyiyim ama akşam üstü olunca ipler kopuyor.acıktım meyve yiyeyim diyorum, elma ile doymuyorum hadi bi lokma peynir-ekmek derken, kendimi neredeyse çeyrek ekmek yemiş olarak buluyorum. sütlü kahve içeyim acıkmayayım diyorum, kahvenin yanında abur cubur yiyorum. yani ipin ucu kaçıyor da kaçıyor.ne yapacağım bilmem. sanırım yarından itibaren yediklerimi tartma ve yazma olayına döneceğim. aslında kilo verdiğim yaz döneminde yediğim meyveyi, ekmeği, peyniri ve eti tartıyordum. hem de yediklerimi yazdığım için daha az yiyordum.şimdiki kararım diyet günlüğüne devam, aynı zamanda spor yapıp yapmadığımı da not alırsam zorunluluk olur.

ancak anladım ki zayıflamak için çok kararlı olmak lazım. hem yediklerine dikkat edebilme enerjisini hem de spor yapabilme enerjisini ancak kararlılık sağlar. sanırım hedefleri küçük tutarsam, başarı hissini kolayca yakalayacağım için daha kolay kilo verebilirim. bayrama kadar ki hedefim 42 bedene düşmek ve 4 kilo vermek.

sevgiyle:)

7 Ekim 2012 Pazar

kutular-kutular

son günlerde kutuları kaplayıp fonksiyonel hale getirmeye çalışıyorum. pompa kutusunu turuncu guaj boya ile boyayıp, kızma kağıt çöpü kutusu yaptım (hem de ahşap boyamaya hazırlık olması amacıyla fırçamı geliştiriyorum), küçük bir kargo kutusunu yapışkanlı kağıt ile kaplayıp ara bölmelerle kendime makara-dikiş kutusu yaptım. ve son olarak karton alışveriş torbasını keçe ile kaplayıp süt pompasına çanta yaptım. işte eserlerim.





keçe çanta üzerindeki çiçek şablonunu internette buldum, ancak hangi sayfadan aldığımı kaydetmeyi unutmuşum. sahibinden özür dileyerek yayınlıyorum.


sevgiyle:)



5 Ekim 2012 Cuma

kumral ada-mavi tuna, buket uzuner



nihayet okuyup bitirebildim. bebek büyüdükçe, kızım anaokuluna gidince, öğleden sonra azda olsa vakit bulabiliyorum okumaya. aslına bakarsanız daha çok ağgünlük sayfaları arasında gezinmek-çocuk gelişim kitapları okumakla geçiyor zamanım ama yine de günde birkaç sayfa bile olsa okuyorum işte. son okuduğum kitap ise kumral ada mavi tuna.

işin aslı beklentimi tam olarak karşılamadı. mesaj vereyim derken mesaja gömülmüş, gerçekte bir aşk hikayesi anlatan ama keşke bunu 100 sayfa daha kısa anlatıp, sosyal mesajları daha kısa tutsaymış dedirten bir kitap oldu. arasın ölümünün anlatıldığı bölümden sonrası çok daha sürükleyiciydi, ancak sonunda yine bağlantıyı kopardım ben. anlatılan tüm o iç savaş öyküsünün tunanın bilinçaltı olduğuna inandım. adanın babasının sadri alışık, annesinin çolpan ilhan, dayısının ise atila ilhan olduğunu düşündüm. tunanın iflah olmaz bir romantik olduğunu ve bunun gerçekçi olmadığını düşündüm. ama hüzün ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi, iki yerde ağladım, ilki arasın öldüğü ikincisi ise babanın öldüğü bölümler. sondaki karakterlerin konuşmaları ise çok çok güzeldi. türkiyenin toplum yapısıyla ilgili mesajlar daha az baskın olsa daha zevkle okunan bir kitap olurdu benim açımdan. ama yine de çok güzel ve okunmaya değer bir kitap.

sevgiyle:)

3 Ekim 2012 Çarşamba

kelebek olamayan kurabiye,

nette değişik kurabiye tarifleri için dolaşırken bu tarifi gördüm ve denecek tariflerin arasına kattım, ancak işler umduğum gibi gitmedi hiç. tarifteki yağ miktarı az geldi sert ve açılmayan bir hamur oldu. tarifteki malzemelere bir çay bardağı kadar zeytinyağı eklememe rağmen yine de düzgün açılmayan bir hamur oldu elimde. bende hamurları üst üste koydum, açtım, rulo yapıp dikdörtgenler prizması şekline getirdim, 1 cm eninde kestim ve 160 derecede pişirdim.
malzemesi:
1 su brd nişasta
2 su brd. un
150 gr tereyağ
1 pk vanilya
1.5 çorba kaş. kakao
1 yumurta
1 çay kaş. kabartma tozu


tarif üzerindeki çalışmalarım devam ediyor.
sevgiyle:)

2 Ekim 2012 Salı

bebeğin 3. ayı,

evet küçük börtücük 3. ayını bitirdi ve artık hareketli bir bebek oldu. uykuya kendi kendine dalıyor. sütün hepsini emip bitiriyor. ellerini önünde kavuşturuyor, parmaklar hala çok ilginç. ağlama dışında bir takım sesler çıkarıyor. geceleri kesintisiz uyuyor. akşam 11 gibi doyurunca sabah 6'da kalkıyor. kesinlikle sabah çocuğu uyandığında çok neşeli oluyor. 6-6.30 arası babasıyla oyun saatleri oldu neredeyse. karnı doyunca gülücük dağıtmada sınır tanımıyor. ablası yanına geldiğinde gözünü ayırmadan takip ediyor. hala emzik ve parmak arasında net bir kararı yok. böcüğüm emziği sadece bir kez denemişti ve hala parmak emiyor. bu küçük hanım emzik ağzından çıkınca emziği bulamayıp parmağı emmeye başlıyor. sanırım solak olacak.

bebeğimiz bu ayda yapması gereken her şeyi yapıyor yani. uzun gece uykusu uyuyor, ellerini önünde birleştirip inceliyor, değişik sesler çıkartıyor ve sesli gülüyor.

benim şimdi aklıma takılan konu işe başladım ve öğlen eve geliyorum, gelmeden önce süt sağıyorum ve ertesi gün saat 10'da bakıcı teyzemiz bu sütü içiriyor, ancak bu saatteki süt miktarı azalmaya başladı. belki de eve lazım olursa diye mama almalıyım. evde olduğum zamanlarda süt hala yetiyor ancak ben eve gelene kadar aç kalırsa diye korkuyorum.

bu arada yaklaşık bir ay önce işe başladım. esnek çalışma saatleri olan bir kurumda çalışıyorum ve sabah 9 gibi çıkıp öğlen 1 gibi eve dönüyorum. derslerimi sabah saatlerine topladım. öğlenden sonra ise böcüğümü okuldan almaya gidiyorum. o yüzden tam gün gelen bir yardımcım var artık hem çocuğa bakıyor, ben evdeyken de ev işlerine yardım ediyor. şimdilik memnunum umarım hep memnun kalırım.

sevgiyle:)