gaziantep'te yapılan en güzel yemeklerden birisidir içli köfte. yapması pek zor, yemesi pek zevkli, her zaman özlediğimiz içli köfte. anneme yalvar yakar yaptırdığım, sırf daha kolay yapabilmek için et kıyma makinesi aldığım içli köfte. aslında içli köfte için destan yazabilirim ama yazın becerilerim pek gelişmiş değil. bu nedenle girişe son verip köftenin yapılışını anlatmaya geçeyim bari.
öncelikle köftenin iç kıymasını bir gün önceden hazırlarsanız ve bir gece tam olarak yağları katılaşırsa daha iyi oluyor. içi için gereken malzemeler:
1 kilo yağlı kıyma
3 yemek kaşığı domates-biber salçası
0.5 kg ceviz
1 kg kuru soğan
karabiber-kırmızı biber- tuz
bir kilo kıymayı güzelce suyunu bırakıp tekrar çekene kadar kavurdum. benim kullandığım kıyma oldukça yağlıydı bu nedenle ilave yağ koymadım ancak kıyma yağsız olduğunda tereyağ ilave ediliyor (ben margarin yerine tereyağ kullanıyorum). kıyma kavrulduktan sonra bir kilo çok küçük doğranmış soğanı ilave edip kavurmaya devam ettim. annemin değimiyle soğanlar ölünce salça, tuz ve baharatlarını koydum. güzelce karıştırdıktan sonra (bu ne demekse, güzelce karıştırmak???) kıymayı soğumaya bıraktım. kıyma soğudukça yağlı olduğu için yağlar katılaştı. bir gece bekleyince daha güzel oluyor.
ve köftenin hamurunun yapılışı, önce malzeme:
1.5 kilo çok ince çekilmiş bulgur (biz duru çiğ köftelik bulgur kullandık).
250 gram kadar irmik
1 yemek kaşığından az fazla biber salçası
2 yumurta (aslında yumurta yerine 250 gram çiğ köftelik et konuyor ama biz almayı unutmuşuz)
1 tane orta boy soğan rendesi
un
su
kimyon-tuz
köftenin dış hamurunu yaparken, rendelenmiş soğan, az su, tuz-kimyon-salça ve irmiği karıştırdık ve yoğurmak için kıyma makinesiyle çekmeye başladık (içli köfte ucuyla tabi ki). bir tur döndükten sonra hamura biraz daha su ekledik biraz elimizde karıştırdıktan sonra tekrar makineden geçirdik. bu esnada bulgur yumuşamaya ve hamur tutmaya başladı. sonra yumurtaları kırdık ve biraz un ekleyip karıştırdık. tekrar makineden geçirdik. yavaş yavaş olmaya başlayan hamurumuzu sürekli su vererek kıvamını alana kadar 2 kez daha makineden geçirdik. burada kıvamın olduğunu anlamanın yolu ise daha çok tecrübe elbette ama elinizle açmaya çalıştığınızda bulgur taneleri birbirinden ayrılmıyor ve bulgur tanelerini hissetmiyorsanız, hamur çatlamıyorsa hamur olmuş demektir. resimdeki hali daha tam olmamış. bu resmi çektikten sonra 2 kez daha makineden geçirdik.
hamur yapıldıktan sonra gelelim köftelerin yapımına. köftenin dış hamurunu makine ile yapmak işi oldukça kolaylaştırıyor ancak yine de köfteyi yapmak hala zor. yukarıdaki kadar malzeme ile 80 tane köfte oldu. tabi bu kadar köftenin yapılması yaklaşık 4 saat sürdü (hamur yapıldıktan sonra, hamurun yapılması ise bir saat sürdü).
yukarıdaki videoda anneciğimin köfteyi yapışını izleyebilirsiniz. köftenin nasıl yapıldığını anlatamıyorum. çünkü henüz ben de çok acemiyim, ama kararlıyım her seferinde daha çok sayıda köfte yapmayı başaracağım.
ve köftelerin bitmiş hali.
ne yazık ki köftelerin pişmiş halinin resmi yok çünkü resim çekmeye kalmadan evdekiler tarafından tüketildi. biz içli köfteyi çok seviyoruz ve kişi başı beş tane filan haşlıyorum.
köfteleri derin, kızgın yağda kızartabilirsiniz ama bence haşlanmış hali daha güzel oluyor, hem de hafif. haşlamak için derin bir tencerenin yaklaşık %70'ini su ile doldurun ve suyu kaynatın su kaynayınca limon tuzu ve tuz atın. limon tuzu köftelerin dağılmasını önler. bu suya köftelerinizi teker teker atın. köfteler tencereyi doldurmayacak, tek sıra dizili olacak. haşlanan köfteler su yüzeyine çıkar. delikli bir kepçe ile tabağa alarak sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
köftenin bizim ailede uygulanan bir de esprisi vardır. bir tane köftenin içine bir zeytin konur ve köfteyi yapan kişi bir talepte bulunur. annem genellikle tiyatroya gitmek ister, ancak tatlı veya dondurma da olabilir. zeytin kimin köftesinde çıkarsa bu talebi yerine getirir. bütün bu yorgunluğun bir karşılığı olmalı sonuçta.
umarım düzgün anlatabilmişimdir.
afiyet olsun
sevgiyle:))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder