16 Eylül 2013 Pazartesi

antep usulü tarhana

bu sene anneciğimle eskiden yaptığımız gibi tarhana yaptık:) özlemişim bu tadı.

malzeme:
10 kilo yoğurt
2 kilo süzme yoğurt
4 kilo dövme
1/2 kilo aşlık
yeteri kadar tuz
1 tabak kadar un

tarhana yapılmadan bir gece önce dövme ve aşlık temizlenir ve ıslatılır. sabah erkenden ise pişirilmeye başlanır. buğdaylar açılmaya başlayınca (aşuredeki gibi) ya da hepsi açılınca bir leğene alınır ve elle yoğrularak ezilir.

ezilen dövme

bu arada yoğurt-un ve tuz karıştırılır, tuzu yemek tuzundan biraz daha fazla olacak. un ise iyi kıvam alması içinmiş.

yoğurt
sonrada yoğurt ve dövme karıştırılır. bir gece bekletilir.


ertesi gün ise yarı güneşli balkona serilir. serilirken kaşıkla alınır bez üstüne yayılır.


bir kaç gün iyice kuruması beklenir. kuruduktan sonra bez torbada saklanır. pişirilirken 5-6 tanesi bir gece suda ıslatılır ve sonra pişirilir. üzerine yağ-nane- kırmızı biber yakılır. afiyetle yenir:)

not: tarhana ve bilumum kurutmalıklar tavana monte edilen asansörlü meyve-sebze kurutmalığında kurudu. çok da güzel oldu.

sevgiyle:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder