24 Eylül 2013 Salı

acuka

annemle her hafta kışlık yapıyoruz. bakalım bu işin sonu nereye varacak. tarhanadan sonra acuka, kışlık domates, erişte, kurutulan sebzeler, turşu vs. bir dünya iş. ama ilginç bir huzur veriyor bu tür işler, alet işler el övünür misali kesiyorum, doğruyorum ve rutin-düşünmeden yapılan bu işlerden mutlu oluyorum.

neyse dönelim acuka'ya.
malzeme:
15 kilo sert az sulu domates
1 kilo salçalık kapya biber
1 kilo acı kırmızı biber
1 su brd. sirke
2 baş sarımsak
1 su brd zeytin yağı
yeterince tuz

biberlerin çekirdekleri çıkarılır, et makinesi ile tüm malzeme çekilir.


sonra bir güzel neredeyse yarıya inene kadar kaynatılır. yani iyice koyulaşır ve salça kıvamına yaklaşır. 


salça kıvamına gelince sarımsak ezilir, tuz atılır, yağ ve sirke dökülüp sıcak sıcak kavanozlara doldurulur ve yeni kapak ile kapatılır. soğuyunca konserve olur. 


kış boyu ister yemek yanında ister içine ceviz ezilerek, ister beyaz peynirle birlikte afiyetle yenilir:)

sevgiyle:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder