11 Temmuz 2016 Pazartesi

okul ve oyun...

buraya geldiğimizde bizim için en önemli noktalardan birisi çocukların oynayacağı parklardı ve ne yazık ki burası bir üniversite kent olduğu için ilk öğretim çocuklarına göre çok fazla aktivite yok. ancak evimize yakın bir ilkokul var ve çocuklar okul bahçesinde oynuyor. ancak okul bahçesi deyince zemini asfaltla kaplı, on çocuğun birbirine çarpmadan koşamayacağı bir yer gelmesin aklımıza. okulun bahçesi 3 futbol sahası büyüklüğünde ve tamamen çim.


oynamak için tırmanma, koşma, denge tahtası, salıncak ve kaydırak ve hatta koşu parkuru var. hatta bizim gibi çocukken uzay kafesi görmemişler bile hadi deyip tırmanıyor tepesine.


türkiye'de okullarda salıncak olsa ne güzel olur demiştim. bir öğretmen arkadaşım çocuklar düşer başımıza iş çıkarma demişti. burada yaklaşık 30 tane salıncak var ve bizimkiler gibi aşırı güvenlikli değil. sadece iki tanesi güvenlikli, bir tanede engelli arabası bindirmek için salıncak var.


okul sadece derslerin değil hayatın öğrenildiği yerdir diyerek yapılmış sebze bahçeleri harika, permakültür esaslarına göre dikilmiş, çevreye saygıyı içeren sebze yetiştirme etkinliği (domatesler kızardı bu arada). ayrıca çeşitli (şeftali, elma, böğürtlen vs.) meyve ağaçları var örnek olarak büyütülen. böylece karpuzun ağaçta değil toprakta büyüdüğünü öğreniyor çocuklar. 


tırmanma zımbırtıları 4 farklı yerde ve 5 farklı biçimde. bizimkiler başlangıçta maymun parmaklıkta yürüyemiyorlardı, şimdi pire gibiler. 


bahçenin serbest oyun alanının bir bölümü. üstelik herhangi bir duvarla çevrili değil, bahçe ile yol birbirine hayli uzak ve sadece yakın olan bir bölümde ani düşme veya yuvarlanma olmasın diye tel var. bahçe girişinde burada genç akciğerler var, sigara içmek yasaktır yazıyor. okul ağaçların arasında ve hemde yola yakın bahçede su sebili, yere çizilmiş abd haritası, sek sek oynama alanları, oturmak için banklar, küçük kuş evi şeklinde kitaplık ve en önemlisi seyyar tuvalet var. 

yani bizde olmayan her şey burada okulun bahçesinde. bizim 50 m2 yere sıkışmış parklarımızı düşününce yazık bizim çocuklarımıza diyorum. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder