24 Ocak 2013 Perşembe

un helvası,

kandil münasebetiyle dün akşam yaptığım ve dün akşam yayınlamak istediğim ancak bilgisayarı koca kişisinin elinden kurtaramadığım için bugün yayınladığım helva tarifidir (sanırım cem yılmazın yeni reklam karakterinden etkileniyorum).
bu tarif annemin yıllardır yaptığı ve bir kez bile tutma sorunu yaşamamış bir tariftir ve yıllardır beğenilerek yenmekte, her isteyene hemen yapılmaktadır.

malzeme:
1 margarin (50 gramı parlaklık sağlaması için sonradan konacak), anneme göre tereyağ aynı sonucu vermiyor.
2 su brd. un (elenmiş olacak)
2 su brd. şeker
1.5 su brd. süt
1 su brd su
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık (ben almayı unutmuşum koymadım o yüzden)

gelelim yapılışına:
önce yağı tencereye koyup eritiyoruz, yağın hepsi eridikten sonra unu koyuyoruz ve kavurmaya başlıyoruz. birkaç dakika kavurduktan sonra dolmalık fıstıkları da tencereye koyup kavurmaya devam ediyoruz. ateş orta sıcaklıkta olacak çok olursa yanar kısık olursa pişmezmiş. un bir tencerede kavrulurken (tavsiyem derin bir çelik tencere ve uzun saplı kaşık, yoksa sütünü dökünce elinir buhardan yanabilir, demedi demeyin)
başka bir tencerede şeker-süt ve su karışımını ısıtıyoruz, kaynamayacak ama kaynama noktasına yakın olacak. ben yağı erimesi için koyduğumda, ocağın en küçük gözüne şekerli sütü koyuyorum, un kavrulana kadar ısınıyor.
unu bu şekilde rengi koyulaşana kadar karıştırarak (yoksa yanar) kavurduktan sonra ateşten alıuyoruz ve ısınmış olan sütü yavaş yavaş karıştırarak döküyoruz, amman dikkat çıkan buhar yakmasın elimizi kolumuzu, bir yandan karıştırmaya devam edebilmek için uzun saplı kaşık bu nedenle gerekli işte:)
un sütü çekmeye başlayınca tekrar ateşe alıyoruz ve 1-2 dk kadar sütü tamamen çekene kadar karıştırmaya devam ediyoruz. bir püf nokta daha: sütü koyunca unun rengi bir ton kadar daha açık oluyor. istediğimiz gibi şekillendirip ılık olarak servis edebiliriz. afiyet olsun:)


sevgiyle:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder