30 Ocak 2013 Çarşamba

yuvalama,

yapması zor, yemesi zevkli bir antep yemeği. annem antepli olmasına rağmen nasıl yapıldığını bilmiyordu, dayımın kızı ise orada yaşadığı için öğrenmişti. eh net dünyası sağolsun, nasıl yapıldığını yıllar önce bulduk ve zevkle yediğimiz yemeklerin baş köseşine oturdu yuvalama. yapılması epey zahmetli ama.
malzeme:
250 gr yağsız iki kere çekilmiş kıyma
250 gr kırık pirinç
tuz-karabiber

400 gr kusbaşı et
400 gr yoğurt
1 yumurta 1 su brd. haşlanmış yoğurt
tuz-nane

önce yuvalamaları yapıyoruz. kırık pirinci ılık su ile 2 saat kadar ıslattıktan sonra suyunu iyice süzdürüyoruz ve  robotta iyici unsu hale gelene kadar çekiyoruz. eskiden bu işlemi döverek yaparlarmış, teknoloji sağ olsun:) sonra bu pirinci iki kere çekilmiş yağsız ve sinirsiz kıyma ile yoğuruyoruz. baharat olarak sadece tuz ve karabiber kullanıyoruz çünkü yoğurtla pişecek. sonra bu hamurdan nohut büyüklüğünde parçalar yuvarlıyoruz. bu iş gerçekten el oyalayıcı ama işin iyi tarafı yuvalama buzlukta saklanabiliyor. 250 gr malzemeden 4 yemeğe yetecek kadar yuvalama çıkıyor. yani tek yorgunlukla 4 kez pişirme fırsatımız oluyor.
yuvalamayı bu şekilde hazırladıktan sonra çorba şeklinde pişiriyoruz, bunun için ise, önce eti az su ile haşlıyoruz. haşlanan et üzerine nohutu ekliyoruz ve kaynatmaya başlıyoruz. bu arada yuvalamaları buharda 10-15 dk kadar pişiriyoruz, böylece yuvalama dağılmadan pişiyor. yoğurda bir yumurta ile çırpıyoruz ve et suyu ile ılıtıyoruz. et ve nohutun üzerine yuvalamaları ekliyoruz ve ılıştırdığımız yoğurdu döküyoruz. kaynayana kadar karıştırarak pişiriyoruz. tuzla lezzetlendirip üzerine yağda yakılmış nane döküyoruz ve afiyetle yiyoruz.


sevgiyle:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder