1 Şubat 2013 Cuma

bebeğin 7. ayı,

o artık çocuk-bebek, evet yedinci ayımız bitti ve bu ay yaşadığımız değişimler inanılmaz. bi kere artık çoğunlukla desteksiz oturan ve sürekli oyun oynamak isteyen bir velet oldu artık küçük bebeğim. koyduğum yerde bulamadığım nesne devamlılığını kısmen kazanmış olan ve bu nedenle kanepeden düşen oyuncağım peşinden eğilip düşme tehlikeleri atlatan, sağa sola dönüp yüzüstü veya sırt üstü dönmeyi bir türlü istemeyen ama sırtüstü köprüler kurup artık kendini kaydıran bir velet. artık çok daha dikkatli olma vakti geldi, çünkü bebeğin motor becerilerindeki gelişme 7. ayda sıçrama şeklinde ve bebek değil- çocuk değil arada kalmış bir varlık 7. aydaki bebek. bir çocuk kadar hareketli değil ama bir bebek kadar da sakin değil. artık oyuncakların peşinden gitme isteği ve bunu henüz başaramama bir arada.
bu ayda hızla gelişen bir diğer durum ise sürekli aaaaaaa diye bağırma ve ses tanıma çalışmaları ve aynı zamanda çıkarılan farklı heceler ve harfler. konuşmaya yönelik ilgimiz çok fazla. haaa, hee, ge, gi, annn, ba gibi heceleri çıkarıyor ve iştediği bişey olmayınca ya da ulaşamayınca hıfff gibi bir ses çıkarıyor. bu durumda ablasının bi sus çığlıklarıyla karşılaşıyor ama olsun.
yemek yemeği seven bir bebiş, günlük düzeni şöyle: sabah 7 civarı kalkıyor ve emiyor ara ara bu 9.30a kadar böyle, 9.30 gibi kısa bir uyku ve uyanınca evde yapılmış bebe bisküvisi-peynir-ceviz ile kahvaltı bunları şimdilik pütürlü bulamaç halinde yiyor. portakal suyu veya ıhlamur ile yapılıyor bulamaç, bu hafta yumurtaya başlandı. sonra saat 13 gibi tekrar uyku ama bu uzun biraz kalkınca sebze çorbası ya da haşlanmış tavuk veya ne yapılmışsa onu yiyor. sebze çorbasına 1 çorba kaşığı kadar et de konuluyor artık, eti yağsız ve sinirsiz iki kere çekilmiş kıyma. tavuk ise but ya da göğüs iyice haşlanmış ve az tavuk suyuyla ezilmiş. bazen yoğurt çorbası da yiyor. genellikle bunları dönüşümlü olarak veriyoruz. bazen haşlanmış tavuğu didikleyip suyuyla ve pirinçle tekrar pişiriyoruz bunu da verebiliyoruz. öğünleri bir küçük kasenin 3/4'ü kadar. bu öğünüde yiyip bir kısa uyku daha çektikten sonra akşam oyunları için hazır hale geliyor. akşamları genellikle 8.30-9 gibi yatıyor. bazen yatmadan önce yoğurt ya da muz yiyor. bunun dışında emmeye devam ediyor. beslenme düzenimiz böyle. besinleri şimdilik biraz karışım halinde veriyoruz (bize kolay oluyor), ekmek henüz vermiyorum. kemirmesi için marulun beyaz kısmı, maydanoz sapı ya da yeşil soğan kullanıyor. havucu ezemediği ve tat alamadığı için sevmedi. öğünleri bazen ana kucağında bazen mama sandalyesinde yiyor. ancak geceleri biraz sık kalkıyor emmek için, sanırım beni özlüyor, 10 dk kadar emiyor ama bu esnada o uyuyor oluyor. bunu nasıl başardığını hiç anlamadım.
bütün bunların dışında ablayla oyun oymamaya bayılıyor ama babası eve gelip önce ablayı kucaklarsa kıyamet kopuyor. sadece büyük değil küçükte kıskanıyormuş:)
kitap okumaya başladık, şimdilik kitapları yeme isteği var ama olsun. değişik dokuları olan bir kitabımız var artık. 

küçük bebeğim büyüyor ve ben yine bir mucizeye tanıklık ediyorum.

sevgiyle:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder