20 Aralık 2012 Perşembe

bebeğe yoğurt,

küçük hanım 15 gündür yoğurt yiyor ve onun için günlük yoğurt yapmak gerekiyor.

bir mikrobiyolog olarak yoğurdu yapamamam mümkün değil zannederdim, öyle değilmiş. küçük hacimdeki yoğurdu tutturmak gerçekten zor oluyor.

önce sütten bahsedeyim. biz küçük bir kentte yaşamanın avantajıyla taze çiğ süt bulabiliyoruz, hatta sütçü amcamız sanki arkadaş gibi. babam telefon ediyor hopp akşam sütü soğumadan evde. evet sütü sabah ya da akşam sağıp daha soğumadan getiriyor.ben evde bulunmayabilirim diye bizim süt anneme gidiyor, o pişiriyor, sıcakken kavanozlara koyup kapağını kapatıyor, süt soğuduğunda konservelenmiş oluyor. bu şekilde bir hafta buzdolabında bozulmadan saklanabiliyor. bir hafta geçmiş ve tüketilmemişse yoğurt olacak sütün içine katılıveriyor.

gelelim yoğurt yapımına annem der ki süt serçe parmağın içinde 30 sn kadar durabilecek sıcaklıkta olacak. bu sıcaklık yaklaşık olarak 40 dereceye tekabül ediyor. sütün içine 2 çorba kaşığı yoğurt konur, üzeri örtülür altına zeminden soğuk gelmemesi için havlu serilir. 4 saat sonra üzeri açılır ve buzdolabına kaldırılır. yoğurt ertesi gün yenmeye hazır olur. bu normal yoğurt ama bebek için her gün taze yoğurt yapmak lazım ve küçük hacimde yoğurt yapmak daha zor. neyse aşama aşama bebek için yoğurt yapımı

küçük bir kavanozun 3/4'üsüt olacak şekilde dolduruyoruz ve yaklaşık 45-50 derece sıcaklıkta olacak şekilde ısıtıyoruz. altına bir havlu seriyoruz ve saracağımız örtünün içine kavanozu koyuyuruz.



kavanoza 1 çorba kaşığı kadar yoğurt koyuyoruz ve örtüyle sıkıca sarıyoruz.


üzerine üşümemesi için bir havlu daha örtüyoruz. yoğurt soğukta kalırsa tutmaz o yüzden iyi sarmak çok önemli. 


bu şekilde sardıktan sonra 5.5-6 saat içinde yoğurdumuz hazır oluyor. buzdolabında bir gece olgunlaştırıyoruz ve bebiş afiyetle yiyor.

dikkat edilecek noktalar: süt çok sıcak olursa yoğurt ekşi olur, süt soğuk olursa yoğurt tutmaz yani sıcaklık en önemli nokta. 
 ikinci olarak ise süre eğer kısa zamanda açılırsa yoğurt çok sulu olur, fazla uzun tutulursa ekşir.
bunlara dikkat ettikten sonra yoğurt yapılır. ancak hazır sütte yoğurt uzayıp sünük sünük oluyor, kutu süt yerine pastorize süt kullanılabilir. inek sütü dışındaki sütlerle yoğurt yapmayı denemedim hiç.

bir tecrübe: büyük kızım 6 aylık iken ankara'daydık ve hazır yoğurt tüketmek zorunda kalıyorduk ve hala yoğurt yemez, küçük hanım ise bayıla bayıla yiyor yoğurdu şimdilik

sevgiyle:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder